© 2014 - Website by Basix

Monologe

"Dort wo du nicht bist, dort ist das Glück."

 

 

Florian Just - Bariton

Jan-Paul Grijpink - piano

 

Een verzameling van  liederen en liederencycli rond de grote vragen van het leven die iedereen met zichzelf moet uitvechten. Dat gebeurt op een manier die zwenkt van bloedserieus naar humoristisch.Met werken van Schubert tot Ives en Barber. Beroemde dichters als Goethe, Hölderlin en Robert Browning richten zich via die muziek rechtstreeks tot ons, maar ook veel minder beroemde als Georg Philip Schmidt, waarvan we nog nooit gehoord hadden maar die wel de beroemde regel schreef  "Dort wo du nicht bist, dort ist das Glück."

 

De ook al wereldberoemde bas Feodor Chaliapin zou de hoofdrol spelen en zingen in een Don Quichotte-film van de Oostenrijkse regisseur Georg Wilhelm Pabst. Hij vroeg zowel Ravel als Ibert in 1932 voor die film een Don Quichotte à Dulcinée te schrijven. Dat hij ook de ander had gevraagd wisten ze geen van beiden. Hij koos voor Ibert, die het niet leuk vond toen hij begreep hoe het zat. In dit concert mag u opnieuw jureren, want ze worden allebei uitgevoerd.

 

Reacties vanuit het publiek:

...wat hebben we genoten van je recital! Je dramatische zeggingskracht maakte van de liederen mini-operaatjes. Het feit dat er geen lessenaar met bladmuziek tussen jou en het publiekstond, droeg in niet geringe mate bij aan de indruk die je met de liederen maakte. Het zou eigenlijk nooit anders moeten. Ondanks de zwaarte van de liederen vloog de tijd voorbij. Je komisch talent barstte heel onverwacht los in de geestige toegift...(Jos Mulder)

 

...Ik heb er geweldig van genoten, en ik weet dat ik die ervaring deel met zeer velen van de aanwezigen. Uw muzikaliteit en technische kwaliteiten laten voor mij niets te wensen over en uw pianist mag er wat dat betreft ook wezen. Hulde voor de prestatie en wat uzelf betreft ook voor de theatrale kant van uw optreden...(Hans van den Berg)

 

Programma

 

Franz Schubert

- Der Wanderer (Schmidt von Lübeck)

- Gesänge des Harfners I,II,III (Goethe)

 

Samuel Barber

uit Hermit songs (Anonymous Irish texts of 8th to 13th century)

- At Saint Patrick’s Purgatory

- The Monk and His Cat

- The desire of Hermitage

 

Maurice Ravel

Don Quichotte a Dulcinée (Morand)

- Chanson romanesque

- Chanson épique

- Chanson à boire

 

~~~Pauze~~~

 

Jacques Ibert

Don Quichotte

- Chanson du depart de Don Quichotte (Ronsard)

- Chanson a Dulcinée (Arnoux)

- Chanson du Duc

- Chanson der la Mort de Don Quichotte

 

Hermann Reutter

- 3 Monologe des Empedokles (Hölderlin)

 

Charles Ives

- Paracelsus (Browning)

- Mirage (Rossetti)

- Walt Whitman (Whitman)

 

Franz Schubert

- Totengräbers Heimweh (Craigher)