CV Nederlands

voor korte versie hier clicken

Geprezen om zijn teksthelderheid, expressiviteit en klankcultuur (Komische Oper Berlin), zijn warme, veelzijdige en elegante bariton (CD Éternelle Dualité), glanzende klankkleur en vocale plasticiteit (Teatro Colon/Buenos Aires), geniet de in Amsterdamse gevestigde bariton Florian Just van een gevarieerde internationale carrière op het opera- en concertpodium, maar ook in de oratorium- en kamermuziekwereld.

Florian Just small
© Jeroen C. van Zijp

Hij begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor waar hij als jongenssopraan al soleerde in Die Zauberflöte van Mozart bij de Semperoper Dresden en bij de Staatsoper van Berlijn. Later studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz  in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann.

Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium (Staatskapelle Dresden, Concertgebouw Kamerorkest), de Matthäus- en Johannespassie (Nederlandse Bachvereniging, Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest) Mahlers orkestliederen (De Philharmonie, Ebony Ensemble, Orkestvereniging Musica) en Carl Orff’s Carmina Burana.

Tot zijn operarepertoire behoren o.a. Pelléas uit Debussy’s Pelléas et Mélisande (Nationale Reisopera – RAP/ Muziektheater Transparant), Dulcamara uit Donizetti’s L’elisir d’amore en Enrico uit Haydn’s L’isola disabitata (Grachtenfestival).

Al bijna twintig jaar is hij een vaste gast bij Holland Opera. Naast de titelrollen uit C. Monteverdi’s L’Orfeo en Purcells Dido and Aeneas zong hij met hun in tal van nieuwe operaproducties voor jong publiek met honderden optredens door heel Nederland.

Daarnaast werkt hij met veel passie op het gebied van modern muziektheater. Hij was te horen in Lucia Ronchetti’s nieuwe opera Der Sonne entgegen (Opernhaus Gelsenkirchen), zong Xenakis’ Oresteïa en Il Servo in Sciarrinos Luci mie traditrici (Teatro San Martin te Buenos Aires en Teatro Argentino in La Plata) en vertolkte de hoofdrol in de wereldpremière van Morton Subotniks Jacobs Room op de Bregenzer Festspiele, Berlijn, Wenen en Dresden. Grote indruk maakte hij in Xenakis’ Aïs in het Teatro Colon / Buenos Aires (Philharmonic Orchestra Buenos Aires) en tijdens de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw Amsterdam in Bergs Wozzeck (Handwerksbursche) en  Strauss’ Elektra (Pfleger des Orest). 2022 ging hij bij de Nederlandse Reisopera de rol van Micha vertolken in de Nederlandstalige versie van Smetanas  Prodaná Nevèsta. In 2023 was hij op tournee met Holland Opera’s Meisje met de zwafelstokjes, zong de rol van Petja in Tjechovs Kersentuin (Holland Opera) en zong hij de rol van Jean Charles in Henze’s Das Floß der Medusa bij de Komische Oper Berlin.

Hij werkte met dirigenten zoals Jos van Veldhoven, Markus Stenz, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Klaas Stok, Vaclav Lúks, Arturo Tamayo, Alejo Peres en Tito Ceccherini.

In 2016 verscheen in samenwerking met pianist Jan-Paul Grijpink zijn door de internationale pers geprezen debut-CD ‘Monologe‘. In Oktober 2022 verscheen zijn alom geprezen 2de solo-CD Éternelle Dualité ~ Songs of Love and War met Franstalige liederen voor zang, piano, fluit en cello. De Canadese recensiesite Textura heeft deze cd toegevoegd aan de Top-20 van beste vocale opnames van 2022.

Florian Just won verschillende prijzen op internationale concoursen. Zoals de persprijs en de Vriendenkrans van het Concertgebouw Amsterdam en de Schubert-Prijs van het internationale concours “Schubert und die Musik der Moderne” in Graz, Oostenrijk.